top of page

WIE BEN IK

Fimpje EO - Stadsgezicht

Over Arthur Pirenne

Ik ben geboren in Den Bosch.  Groot katholiek gezin,  3 zoons,  2 dochters.  Ik was de 3e zoon, de middelste van het geheel.
Op mijn 18e ging ik in Delft bouwkunde studeren.

Over de clown
Op mijn 25e ontdekte ik de clown.  De clown is een volwassene die het contact met zijn innerlijk, spelende blije kind cultiveert en daar theatraal vorm aan weet te geven. Ik bleek talent te hebben. Het clownsspel is niet diep-psychologisch ingewikkeld maar eenvoudig, helder en primair.  Het is wat het is, zonder dubbele bodems. De clown wil spelen vanuit wat zich voordoet in het moment. Hij hoeft niet lang na te denken...hij kan dat niet eens... Deze staat van zijn is daarna steeds meer en steeds dieper de basis geworden van mijn spel en ook mijn eigen leven. In de clown vond ik een geheim:  de vreugde van het spelen, de vreugde van het bewegen, de vreugde van het zijn.  Vreugde om niets, om een geluid, een blik, oogcontact.  De vreugde om de ander echt te zien. 

 

Over mijn clown
Mijn clown is een uitvergroting van mijn eigen ik, maar dan speelser, ongeremder.  Eigenlijk ben ik het dus zelf, maar dan net even anders. Misschien ben ik als clown wel meer mezelf...omdat ik mijn  jas van conventies en patronen meer open heb hangen. Let wel… de jas is niet uit.  Clown spelen kan spannend zijn, sprankelend, opwindend, grappig of ontroerend. En dat maakt volwassenen soms onzeker; en kinderen bijna nooit.  Want hoe moet men zich verhouden tot zo’n personage met een rode neus? Maar als al snel blijkt dat het veilig is kan de vrolijke ontdekkingsreis beginnen.

 

 

bottom of page