CLOWNSLESSEN IN LEEUWARDEN

Basiscursus Clownerie voor beginners

Start dinsdagavond 15 september 2020

12 x 

19:30 tot 22:00 uur

Locatie:  Stadsklooster Jabixhus

Vijverstraat 2  Leeuwarden

Heb je zin om op ontdekkingstocht te gaan naar de magie van het fenomeen “de clown”?  Wil je weer eens heerlijk onbevangen spelen en lachen zoals je deed toen je een kind was?  Wil je deze onbevangen speelsheid verbinden met je grote volwassen “ik” en in staat zijn dit mee te nemen in het dagelijks leven? En wil je dit misschien ook nog kunnen vertalen naar een  theatrale vorm die interessant is voor een publiek om naar te kijken?

Dan is deze basiscursus clownerie wellicht iets voor jou!

 

 

Wat leren we, onder andere?

  • Wat is clownerie en waarin verschilt het van bijvoorbeeld theatersport of cabaret?

  • Hoe kom ik tot spel?

  • Hoe is mijn clown?

  • Wanneer is iets “echt” en wanneer “gekunsteld” of “geacteerd”?

  • Hoe blijf ik, al spelend, in contact met mezelf, de ruimte en het publiek en hoe beinvloeden die elkaar?

  • Wanneer ontstaat de lach en hoe werkt dat?

 

Hoe pakken we het aan?

We zullen veel oefeningen doen met de hele groep en in 2- en 3 tallen. Hierin komen zaken aan de orde als in het hier en nu zijn, zuiver voelen en waarnemen wat er is en je daarmee verbinden, opgaan in je spel, niet nadenken, samenspel, muzikaliteit, delen met het publiek, kwetsbaar durven zijn (voor het publiek staan zonder plan) , uitvergroten, spelen zonder oordeel, spelen met status, accepteren en incasseren, uitbalans raken en nog veel meer.

In een sfeer van veiligheid en acceptatie gaan we proberen onze grenzen te verkennen en onze comfortzone te verlaten.

 

Als we enigszins inzicht in onze clown hebben gekregen gaan we werken aan korte kleine presentaties en gaan we ontdekken hoe we kunnen “ademen”  (het zogenaamde ping-pongen) met het publiek.

Dames en Heren,

Hoog ge-ëerd publiek.

Goed nieuws!  In het najaar, vanaf dinsdag 15 september, ga ik weer beginnen met het geven van twee cursussen CLOWNERIE !

Komt dat zien!  Komt dat horen! 

Komt dat voelen!

 
 

Cursus Clownerie voor gevorderden

Start dinsdagavond 22 september 2020

12 x 

19:30 tot 22:00 uur

Locatie:  Stadsklooster Jabixhus

Vijverstraat 2  Leeuwarden

Deze cursus is bedoeld voor mensen die al enige spelervaring hebben, in welke vorm dan ook.  Dus mensen die theatersport of improvisatietraining hebben gedaan of al eerder clownsworkshops of een toneelopleiding hebben gevolgd. 


De inhoud van de lessen komt grotendeels overeen als de lessen van de beginners (bij clownerie is het toch steeds weer terug naar AF) alleen zal er in grotere stappen doorheen worden gegaan en zal er meer verdieping zijn.

 

Ook zullen we meer tijd besteden aan het maken van een act voor een publiek (dus een goed uitgedachte theatrale voordracht met een plot en een pointe)  en het zogenaamde “contact clownen”.   Contact clownen is clown spelen vanuit de ontmoeting met een ander, die dan zelf meestal geen clown is. Die ander kan iedereen zijn; een kind, een oudere, een volwassene, iemand met een andere taal, een andere culturele achtergrond of wat dan ook.  Dit contact vindt niet plaats op een podium van een theater, maar elders.  Op straat, in een ziekenhuis of een zorginstelling, op een schip, in een kerk, of waar dan ook. Speelsheid, onbevangenheid , goed kijken en voelen, en oordeelloosheid zal ook in deze ontmoetingen altijd centraal staan. 


Licht en lucht brengen is altijd het doel van de clown. Wil jij dat ook?

De docent (Arthur Pirenne)

Sinds 1985 ben ik bezig met clownerie en sinds 1996 full-time en professioneel. Ik heb gespeeld in diverse clown-duo’s en clownsgroepen en ook als solo-clown,  in binnen- en buitenland, in het theater , op straat, in stadions,  op schepen en in mijnschachten. Vanaf 1999 ben ik part-time in dienst bij Stichting CliniClowns, en dankzij hen kan ik bijna dagelijks het clownsambacht beoefenen in velerlei vormen en op velerlei plekken. Tussen 2006 en 2011 was ik wekelijks te zien op TV bij het kleuterprogramma Elly en de Wiebelwagen als clown Dop bij de EO.  Naast cliniclowns speel ik op dit moment met Jan Willem Plutschouw voorstellingen in scholen, buurthuizen en kerken. 
Ik heb clownslessen gegeven op congressen, seminars en middelbare scholen. Ook was ik docent op de Amsterdamse Clownsschool, in theaterhuis Develstein te Zwijndrecht en in therapeutisch centrum Noorderlicht te Leeuwarden.

Praktisch

Wat:  12 clownslessen per cursus.  

 

Het idee is dat de lessen om de week plaats zullen vinden.

Dus de ene week de beginnersles, de andere week de gevorderdenles. 

 

Tijd:  Dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 uur.

Locatie:  Stadsklooster Jabixhus,

Vijverstraat 2, 8921 GP Leeuwarden.

 

Prijs:  400 euro, inclusief 9% BTW (voor studenten en mensen met een uitkering geldt 25% korting)

over te maken op rekening nr. NL 78 ABNA 0498 431 231 tnv de heer A.T.M. Pirenne.

 

Aantal deelnemers: tussen 8 en 12 mensen.

Aanmelden bij:  via e-mail arthurpirenne8@gmail.com 

of via het aanmeldingsformulier

 

Geef daarbij ook aan of je je voor de beginners of de gevorderdencursus wil opgeven.

Je bent ingeschreven als het cursusgeld betaald is.  

Restitutie van het cursusgeld is voor aanvang van de cursus nog mogelijk.